0026_studiotraccia_casaRospigliosi_00-Simone Bossi © 2022.jpg

A 1950s residence, surrounded by a park in San Siro district, is the context of this renovation. Located on the edge of the urban fabric of Milan, the complex reflects the urbanity of the city and the vastness of the rural spaces.
To echo the stadium and its raw tectonics, the building reveals its concrete structure on the ground floor, which is however denied inside the apartments, under layers of masonry and plaster.

To make the building's structure resurface immediately seemed like an idea capable of giving a specific identity to the space, in an intervention, where the desire was to join two separate apartments.

0026_studiotraccia_casaRospigliosi_context-Studio traccia © 2022 (2).JPG
0026_studiotraccia_casaRospigliosi_15-Studio traccia © 2022.jpg
0026_studiotraccia_casaRospigliosi_16-Studio traccia © 2022.jpg

The large space of the living room is freed up and becomes the opportunity to reconnect the two units, keeping the sleeping area in the west side of the house basically unchanged, while concentrating the interventions in the east area. The traces of the original structure re-emerged in the new living space, with the 3 concrete columns, revealing a brutalist urban soul. The functionalist aspect of these H-shaped pillars, originally used to host ducts, was also restored, leaving electrical and heating ducts visible.

0026_studiotraccia_casaRospigliosi_14-Simone Bossi © 2022.jpg
0026_studiotraccia_casaRospigliosi_04-Studio traccia © 2022.jpg

The vertical rhythm of the columns marking the space is superimposed with the horizontal one of the ceiling, which defines the kitchen area with a change of height and color. The spatial reorganization of the entire apartment happens through the definition of a functional spine in the center of the house, in which the bathrooms, the entrance, the closet are organized. However, full height passages where sliding or pivoting doors connect or separate public and private spaces, alter the perception of this block, making it disappear.

0026_studiotraccia_casaRospigliosi_01-Simone Bossi © 2022.jpg
0026_studiotraccia_casaRospigliosi_10-Studio traccia © 2022.jpg
0026_studiotraccia_casaRospigliosi_06-Simone Bossi © 2022.jpg

A series of bespoke steel furniture was designed between the pillars and within the niches, to bring the brutalist identity of the house even to unexpected areas, such as the bedroom.

0026_studiotraccia_casaRospigliosi_02-Simone Bossi © 2022.jpg
0026_studiotraccia_casaRospigliosi_08-Simone Bossi © 2022.jpg
0026_studiotraccia_casaRospigliosi_09-Studio traccia © 2022.jpg
0026_studiotraccia_casaRospigliosi_07-Simone Bossi © 2022.jpg

The new concrete floor becomes the reconnecting element throughout the entire apartment; inlays in tinted micro-cement, that draws inspiration from the Lombard tradition, but are translated in a contemporary key, emphasize specific spaces, such as the entrance and the bed area.

0026_studiotraccia_casaRospigliosi_GIF-Studio traccia © 2022.gif
0026_studiotraccia_casaRospigliosi_05-Studio traccia © 2022.jpg
Pianta pubblicazione FINALE -no background.jpg

The result is a series of original and contemporary elements, which together define a new possible way of living.

0026. Casa Rospigliosi